top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAlain

Verslag weekend 2017 : Houthalen

Bijgewerkt op: 8 aug. 2017

weekend 2017 - Houthalen (Klik hier voor het verslag met foto's)

Vijftien Stoempers tekenden present om mee op weekend te 'gaan': Jef Van Asch en Jef Guldentops, Marcel Vingerhoets, Karel Diddens, Karel Spruyt en Karel De Munter, Ferdinand 'Ferre' Hellemans, Fred Temmerman, Richard Moerenhout, Hans De Wolf, Alain Caers, Eddy 'tornado' Lambrechts, Eric Van den Brande, Francois 'Cois' Lauwers en Paul Van den Bosch.

Klassiek werd Eddy's jeep al op vrijdag gebracht en kon je die dag ook je bagage afgeven.

Dank je wel Eddy om nog maar eens je auto ter beschikking te stellen. Het weekend zou niet hetzelfde zijn zonder!

Marcel profiteerde er meteen van om de wagen helemaal onder handen te nemen. Kuisen, stofzuigen, ... het werd allemaal met veel zorg gedaan.

Diezelfde Marcel zou - weer maar eens - onze rots in de branding zijn dit weekend. Bagage in- en uitladen, inkopen doen, water inschenken, ... er gewoon zijn en het ons gemakkelijk maken zonder in de schijnwerper te willen staan. Merci, Marcel!

Zaterdag werd er verzameld aan den Arena en zoals zo dikwijls werd het weer zeer uitvoerig besproken: warm maar met buienkans vanuit het westen. Wij fietsten naar het oosten dus kon het allemaal wel meevallen. Helemaal gerust waren we wel niet.

Er werd ruim de tijd genomen om een groepsfoto te nemen en - zoals afgesproken - werd er vertrokken om precies 8.30. Op dit vlak werden vele vorderingen gemaakt, daar was iedereen het volmondig over eens.

Wat de ritten betreft in het algemeen kunnen we klaar en duidelijk zijn: schitterend.

Dit komt echter niet zomaar uit de lucht gevallen. Eric, Karel D en Cois tekenden de routes uit (met wat wijze raad van Leon in het achterhoofd) en verkenden alles ook op voorhand.

Toch wel een niet te onderschatten werk dat de basis vormt voor zorgeloos fietsen achteraf. Klasse!

Karel, Jef en Hans hadden de weg op hun gps-toestel en volgden nauwgezet ter ondersteuning.

Op voorhand al wat info krijgen en niet altijd moeten zoeken naar het volgende bordje is meer dan aangenaam.

Dag 1

Het parcours van zaterdag ging richting Aarschot - Messelbroek - Zichem - Diest - Webbekom - Lummen (Linkhout). Tijd voor het middagmaal aan het Schullensmeer ('t Vloot). Verder langs Herk de Stad - rond Hasselt - naar Genk waar we we een tussenstop (Trbiani's Place) hielden.

Hier volgde ook een korte maar daarom niet minder belangrijke discussie. De dienster bracht een aantal 33'ers. Ons geoefend oog merkte echter dat slechts eentje in een groot glas was en de rest in een klein. Volgens haar waren het allemaal 'grote'. Dit was buiten de Stoempers gerekend. Er werd gegoocheld (met ch) met glazen en hoeveelheden om ons gelijk te halen.

Verontschuldigingen maar vooral de halve liter schadevergoeding maakten alles goed.

Daarna peddelden we via Bokrijk (toch nog maar eens tellen dat we niemand kwijt speelden) naar Houthalen.

Het weer? Een prachtige dag met wisselende bewolking maar ook veel zon. Getuige daarvan waren de rood/bruine aflijningen op de armen en benen.

De zakken stonden al uitgeladen klaar, de garagepoort stond al open om de fietsen te stallen dus zaten we snel allemaal samen op het terras en in het zonnetje 'ene te drinken'. Het vochtverlies van de 136 km moest aangevuld worden wat dan ook met veel overgave gebeurde.

Afspreken met een grote groep op een precies uur is niet altijd gemakkelijk. Daar hebben we echter iets op gevonden. Wie zijn aperitief - aangeboden door de club - niet bestelde tussen 18.30 en 18.35 moest hem zelf betalen.

Gegarandeerd iedereen present!!:)

Iets te lang wachten op het avondeten dreigde een rimpeling in deze perfecte dag te veroorzaken maar net op tijd werd het gebraadje met kroketten opgediend. Lekker!

Nog wat napraten op het terras en al vrij snel wierp iedereen zich in de armen van Morpheus.

Geen paniek, dames!

Romeins Morpheus is de Griekse god van de dromen. Hij is een zoon van Hypmons en verschijnt in mensengedaante bij de mensen in hun dromen.

Het gezegde `in Morpheus` armen liggen,` wat inhoudt dat iemand slaapt, is aan hem ontleend.

Dag 2

Een uitgebreid en zeer verzorgd ontbijt lachte ons toe de volgende morgen. Je kon ontbijten vanaf 8 uur en om 8 uur precies zat dan ook (bijna) iedereen aan tafel. Stoempers, hé!

De weersverwachting gaven een druppeltje regen tegen de middag en veel wind. De wind bleek te kloppen maar de regen - gelukkig - niet!

Het werd vandaag een rondrit door het Limburgs fietsparadijs. De streek maakte zijn reputatie meer dan waar.

Door de mijnbouw in Genk kwamen er enorme hoeveelheden afval vrij tijdens het delven en sorteren van de steenkool. Op deze manier ontstonden de bergen van mijnsteen (terrils).

100 kg ruwe kool die naar de oppervlakte gehaald werd, bevatte 47,5% stenen. Nadat de mijnterreinen gesaneerd werden en een andere bestemming kregen, waren de terrils aan de beurt. Een aantal van hen bleef liggen zoals ze waren. Andere werden gemodelleerd, omdat er een risico bestond dat ze gingen verschuiven, spontaan konden ontbranden of het grondwater vervuild zou worden. Nog andere werden nog verder ontgonnen omdat er nog een behoorlijke hoeveelheid steenkool aanwezig was (bijvoorbeeld Winterslag).

Vanuit Houthalen ging het langs Winterslag, Maaseik, Maasmechelen naar de ... Maas.

De rit bracht ons verder langs de Spanjaerd (Kinrooi) naar Geistingen. Hier werd in 't Orgelhuys weer een heel lekker broodje verorberd. Verder dan maar langs Bocholt, Grote Brogel, Peer (Erperheide) om weer in ons hotel - en na 134 km - te belanden.

Een gesmaakte tussenstop was het hotel Beau Séjour.

Kato ontwaakt onder het bloed en zonder herinneringen in het hotel Beau Séjour naast haar eigen lijk. Ze moet proberen haar eigen moordzaak op te lossen. Hoewel ze dood is, loopt ze gewoon nog rond, maar niemand ziet of hoort haar. Gaandeweg komt ze tot de ontdekking dat er vijf mensen zijn die haar wel zien en horen. Sommigen kent ze en andere niet. Ze weet niet waarom net deze vijf haar kunnen zien. Ze probeert te reconstrueren wat er is gebeurd op de avond van haar dood.

Het hotel werd gebouwd in 1906 en ademt letterlijk de grandeur van vervlogen tijden uit. Het ligt aan een heel pittoresk hoekje natuur (de Oude Kanaalarm in Lanklaar). Heel knap en een aanrader moest je in de buurt zijn.

Deze tussenstop was niet gepland en ging dan ook bijna niet door. De uitbater nam echter onze groepsfoto en liet er fijntjes de vraag op volgen wie er koffie wou.

Een fijn terras, een uitnodigend zonnetje en al wat dorst ... de planning moest zich maar aanpassen:)!

Een andere tussenstop was in Helchteren op een terras onder het bladerdek van twee platanen. Paul vertelde dat hij op zoek was naar een schaduwboom voor zijn tuin. De voor- en nadelen werden dan ook snel en uitvoerig besproken.

Uiteindelijk besloten we dat als je de boom ook kon verkrijgen met de optie dat de bladeren niet afvallen het een topaankoop zou zijn!

De avond was bijna een kopie van de vorige. De kalfsblanquette met nieuw patatjes waren top en de tiramisu met een bolletje ijs zorgde dat onze BMI-waarden niet te fel zakten.

Dag 3

En plots zaten we weer op je fiets en beseften we dat we naar huis aan het rijden waren.

Een hele tijd moesten we ons helemaal geen zorgen maken over het bochtenwerk. Via een oude spoorlijn en het kanaal Bocholt-Herentals ging het wel degelijk in rechte lijn naar Kasterlee.

Aan de kerk bevond zich café De Valk. Hier zouden we middagmalen maar we lieten Kasterlee-centrum vrolijk links liggen en fietsten netjes rond domein de Hoge Rielen. Oei! Veel te ver. Een misverstand blijkbaar.

Toen volgde een typisch stoempersgesprek. Flarden dreven voorbij ... 'Ik had het gezien maar wou me niet moeien' - 'Gene paniek, 't is toch goed weer' ...

Om een lang verhaal kort te maken, terug naar Kasterlee waar Marcel zijn schapen veilig zag toekomen. Iedereen tevreden.

Vertrekken deden we door de Hoge Rielen om via Lichtaart, Herentals en Lier in Duffel te beseffen dat we echt nog te vroeg waren om binnen te rijden. Gelukkig lag het Wilgenhof op onze route.

Karel De Munter verjaarde vandaag en trakteerde de groep op een lekkere pint. Bedankt en proficiat, Karel.

Diezelfde Karel beweerde eerder op het weekend ook dat hij weinig drinkt tijdens de rit. Hij denkt dat hij water opslaat. Dit leidde dan weer tot de bedenking van Hans dat Karel mogelijk een kameel is maar met de bult aan de verkeerde kant!

Och, een ronde lijn is ook een lijn.

Wist je trouwens dat ...

- Karel S voorstelt om in de toekomst te betalen volgens grootte.

- Diezelfde Karel het nog altijd moeilijk heeft dat hij zijn hoogste positie (kraanman) kwijt speelde aan Hans (helikopterpiloot)

- er enkele nieuwe woorden ontstonden:

decambreren (mogelijk betekent dit decanteren op kamertemperatuur) ,

de groene Van Daele (het groene boekje en ...)

- je een dikke maag niet mag verwarren met een dikke buik

Afsluiten deden we naar goede gewoonte in ons clublokaal na weer ongeveer 135 km

(dit bracht ons totaal op ruim 400 kilometer).

Er waren 32 eters waaronder ook vele 'niet-weekenders'. Dat doet plezier.

Een laatste dankwoordje gaat uiteraard en zeer terecht naar de Polle. Open doen op je sluitingsdag, zorgen voor een fantastische koude schotel en ons bedienen op onze (soms ongeduldige) wenken ... Mercikes, Paul.

Besluit

Hopelijk vergat ik niemand te bedanken. Of toch? Ik bedank graag iedereen die meeging om op een of andere manier te zorgen dat alles zo vlot verliep dat het bijna als vanzelf werd beschouwd.

Bedankt voor de discipline, de vriendschap en alle fijne inbreng op de ene of andere manier.

We kijken al uit naar volgend jaar? De zee of ...

PVdB


101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page